DOLAR 32,3884 0.15%
EURO 35,0796 -0.12%
ALTIN 2.328,830,40
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

297 okunma

“Libya’da mahkeme, Türkiye’yle yapılan hidrokarbon anlaşmasını askıya aldı” iddiası

ABONE OL
12 Ocak 2023 17:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Libya Trablus’taki Temyiz Mahkemesi’nin, 2022’nin sonunda Libya hükümetiyle Ankara arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldığı iddia edildi. Konuyla alakalı, Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nden bir açıklama gelmedi.

Mısır ve Yunanistan’ın kabul etmediği söz konusu anlaşma, Akdeniz’deki başlıca güçlerin tepkisini çekmiş, Libya’daki iç çekişmeleri de alevlendirmişti.

MISIR VE YUNANİSTAN ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKMIŞTI

2022 yılının sonuna doğru imzalanan söz konusu anlaşma, Türkiye ve Libya yönetiminin kendilerine ait olduğunu ilan ettiği ancak Mısır ve Yunanistan’ın da hak iddia ettiği sularda, petrol ve gaz çıkarmayı içeriyordu.

LİBYA HÜKÜMETİ’NİN İTİRAZ HAKKI VAR

İngiliz haber ajansı Reuters’ta yer alan habere göre; Trablus Temyiz Mahkemesi, karar hakkında daha fazla ayrıntı vermezken, Libya Hükümeti’nin itiraz hakkının olduğunu belirtti.

“BU KARAR GERİ ÇEVİRİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Konuyla alakalı Haber7’ye değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) araştırmacılarından Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Bu kararda, Libya’da faaliyet gösteren Türkiye düşmanlarının bir art niyeti görülüyor. Hafter tarafının söyleminden hareket ederek, ‘hükümetin Türkiye ile yaptığı anlaşmaya yetkisi yok’ diye hükmedilmiş. Gerekçe olarak, ‘Dibeybe Hükümeti’nin süresi dolduğu için böyle büyük anlaşmalar yapamazmış’. Ona bakarsanız, Tobruk Parlamentosu’nun görev süresi 2014’te doldu ama hala Başağa Hükümeti atama yetkisini kendinde buluyor. Bu paralel hükümeti ne Libyalılar ne de başka ülkeler tanıdı. Mahkeme, Trablus Hükümeti’nin kararı temyize götürebileceğini de söylemiş. Hukuki mücadele devam eder, karar geri çevrilir diye düşünüyorum. Libya’da siyasi demokratik mücadele ile hukuk mücadele beraber devam ediyor, edecek” dedi.

DİBEYBE’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, söz konusu anlaşmanın askıya alınmasına ilişkin bir değerlendirmede bulunmasa da Türk yetkililerini ağırladığı bir kabulde, ülkesinin Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlardaki iş birliğini sürdüreceğini söyledi.

Türkiye Libya’da, darbeci Hafter yönetimini değil, BM’nin de meşru gördüğü Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti’ni tanıyor.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İMZALANAN HİDROKARBON ANLAŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye ve Libya, 2019’da deniz yetki anlaşması imzalayarak, iki ülke arasındaki deniz sınırını belirlemişti. 2022 yılı sonundaki hidrokarbon anlaşmasıyla birlikte ise,  Türkiye, Libya’nın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yani Libya kıta sahanlığında arama faaliyetleri gerçekleştirebilecekti.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş