DOLAR 32,3378 0.23%
EURO 35,0927 -0.13%
ALTIN 2.308,611,38
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

106 okunma

Konya’daki 4.2’lik deprem sürpriz mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı

ABONE OL
10 Mayıs 2023 15:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Konya’nın Kulu ilçesinde yerin 7.89 kilometre derinliğinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

“KONYA’DA 100 KM’LİK DİRİ FAY VAR”

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK yayınında bu sorulara yanıt verdi. Pampal yaptığı açıklamada “Konya’da 100 km’lik diri fay hattı var. Konya da deprem bölgesi” uyarısında bulundu.

Pampal depreme hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekerek son depremlerle beraber vatandaşların fay hattının geçmediği şehirlere göç ettiğini ancak bunun bir çözüm olmadığını Türkiye’nin her yerinin deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. 

Konya’da yaşanan 4.2’lik depremin sürpriz olmadığını söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, Konya’da 100 km’lik diri bir fay hattının olduğunun altını çizdi. 

“KONYA ALÜVYON ZEMİN ÜZERiNE KURULMUŞ BİR ŞEHRİMİZ”

Alüvyon zemin uyarısı da yapan Prof. Pampa şu ifadeleri kullandı;

Bunu sürekli meslektaşlarımız da ben de gündeme getiriyoruz. Tekrar edecek olursam Konya’da konferans verdim, Konya’nın depremselliğini enine boyuna anlattım. 

Konya alüvyon zemin üzerine kurulmuş bir şehrimiz. Bu alivyon zeminlerin son depremlerde de daha önceki pek çok depremde de gördüğümüz gibi depremin etkisini 3, 4 katına katar artırdığını biliyoruz. Bunu Hatay’da İskenderun’da, Adıyaman’da o kara net gördük ki. Bunu Sisam depremi 120 km. uzakta olmasına rağmen izmir’de alüvyon zemindeki binaları yıktı. Sisam’da 2 can kaybına rağmen İzmir’de 120 civarında can kaybı oldu. Yani zemin depremde hasarı artıran en önemli faktör. 

ALÜVYON NEDİR?

Alüvyon ya da lığ, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi kütle parçalarının, suyun akış hızının azalması sonucu elverişli yerlere birikmesiyle meydana gelen tortulardır. Alüvyonlar, geniş vadilerin birçoğunda tabanda geniş yer kaplar veya daha geniş yerlere yayılarak, alüvyon ovalarını teşkil ederler.

Türkiye’de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan, Ceyhan ırmaklarının vadileri alüvyon ovalarıdır. Alüvyonlar aynı zamanda alüvyal set gölü denilen küçük göller de meydana getirirler. Bafa, Köyceğiz Gölü, Meriç vadisi gölleri gibi. Alüvyonların nehir deltasında meydana getirdikleri göllere ise Delta gölleri denir.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş