DOLAR 32,3332 0.24%
EURO 35,1004 -0.1%
ALTIN 2.297,140,88
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

131 okunma

Kılıçdaroğlu’nun yeni ekonomi danışmanı Daron Acemoğlu, yalana başvurdu

ABONE OL
5 Aralık 2022 00:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı adayı olmak için büyük mücadele gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere’ye giderek Batı desteğini arkasına almaya çalışmıştı. İki ülkedeki görüşmelerinin arka planı yavaş yavaş ortaya çıktı. ABD’den iki danışman alan Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz gün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda CHP’nin yeni vizyon belgesini açıkladı.

DARON ACEMOĞLU DA ABD’DEN ÇEVRİMİÇİ BAĞLANDI

Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanları arasında yer alan Daron Acemoğlu da, ABD’li Jeremy Rifkin gibi CHP’nin yeni vizyon belgesinin tanıtıldığı toplantı salonuna dahi gelmeye tenezzül etmeyip, uzaktan canlı bağlantı yoluyla katıldı.

SAHTE VERİLERİ PAYLAŞTI

Acemoğlu, sunumunda Türkiye’nin ekonomisine ve büyüme rakamlarına gösterdiğini iddia ettiği grafiklerdeyse büyük bir skandala imza attı.

Sunum esnasında kullandığı grafikteki bilgiler, TÜİK’in ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayımladığı resmi rakamlarla uyuşmuyordu. Acemoğlu sunumunda yer alan grafikte gerçek dışı verilerle Gini katsayısını 2019 özelinde 0,42 seviyelerinde gösterdi. Söz konusu verilerin yanlış olduğu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın resmi hesaplamalarıyla ortaya çıktı.

Türkiye’nin 2019 yılındaki Gini katsayısı Acemoğlu’nun çarpıtılmış verilerinin aksine 0,395 olarak ölçülmüştü.

GİNİ KATSAYISI NEDİR?

Gini katsayısı, bir ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasında dağılımını ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. Söz konusu ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasındaki eşit dağılımında kullanılan ve 1 ile 0 arasında bir değerde ölçülen Gini katsayısı, sıfır değerini aldığı ülkelerde milli gelirin bireyler arasında eşit paylaşıldığını, bir değerini aldığı ülkelerde ise gelire yalnızca bir kişinin sahip olduğu anlamında kullanılıyor.

TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ DÜZEYİNİ EKSİK BİLGİLERLE SUNDU

Daron Acemoğlu, “Aynı Problem: Türkiye’nin (İhracat Penceresinden) Teknoloji Düzeyi” başlığıyla sunduğu grafikte, 2008 yıllarına kadar düşük yoğunluklu teknoloji ürünlerinin ihracatının azaldığını, orta düşük ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının da arttığına yer verdi.

Bununla birlikte teknolojinin ihracattaki katkısının azaldığını ve düşük kaliteli büyümeyle devam edildiğini ifade eden Acemoğlu’nun, 2008 ekonomik krizinden itibaren Türkiye’nin ihracatının 2,5 katına yükseltmesini göz ardı etmesi dikkat çekti. Resmi rakamlara göre Türkiye, 2008’den 2021 yılına kadar ihracatını 2,5 kat, teknoloji yoğun ürünlerinin ihracatını da aynı oranda artırdı.

TÜRKİYE’DE KURUMSAL DEĞİŞİM GRAFİĞİNİN KAYNAĞINI PAYLAŞMADI

2008 ekonomik krizini baz alarak oluşturulan “Türkiye’de Kurumsal Değişim” isimli grafiğin, hiçbir resmi kaynağa dayandırılmamış olması dikkatlerden kaçmadı.

Acemoğlu’nun 2008 ekonomik krizi öncesi ve sonrası diye adlandırdığı grafikteki veriler, “Sesini duyurabilme ve sorumluluk, siyasi istikrar ve şiddet/terör yokluğu, hükümet etkinliği, düzenleyicilik kalitesi, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluğun denetimi” başlıklarıyla sunuldu. Bu verilerin tamamen hangi istatistiksel çalışmalara ve verilere dayandırıldığı ise paylaşılmadı.

“DÜŞÜK KALİTELİ BÜYÜMENİN NEDENLERİ” GRAFİĞİ DE SAHTE ÇIKTI

Acemoğlu, 2006 ve 2022 yılları arasındaki verilerin paylaşıldığı “Düşük Kaliteli Büyümenin Nedenleri” adlı grafiklerde, kamu sektörünün dış borcunu resmi kaynakların açıkladığı verilerin dışında tutarak olduğundan fazla gösterdi.

TÜİK’in yayımladığı verilere göre Türkiye’nin dış borcunda kamu sektörünün payı, özel sektörün gerisinde kalırken; Acemoğlu’nun grafiklerinde yer verdiği veriler bunun tam tersinde gösterildi.

Resmi kaynakların yayımladığı verilere göre Türkiye’nin dış borcu 2021 yılında 441,1 milyar dolar olarak ölçülürken, bunun 179,8 milyarının kamu sektörünün borcu olduğu ifade edildi. Özel sektörün borcu ise 235,2 milyar dolar olarak açıklanırken, Daron Acemoğlu’nun grafiklerinde yer verdiği verilerin resmi rakamlarla çelişmesi dikkatlerden kaçmadı.

ÖDÜLÜ VEREN ABDULLAH GÜL’DÜ

Daron Acemoğlu, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazanmış ve ödülünü dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden almıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş