DOLAR 32,4120 0.28%
EURO 35,1424 -0.07%
ALTIN 2.324,710,23
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

115 okunma

İYİ Parti seçimde kaç milletvekili çıkardı? Oy oranı düştü

ABONE OL
16 Mayıs 2023 04:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA muhabirinin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve parti kaynaklarından, kesin olmayan rakamlar çerçevesinde derlediği bilgiye göre, İYİ Parti’nin oy oranı 24 Haziran 2018’de yapılan seçimde aldığı oy oranına göre düştü.

Geçen seçimde yüzde 9,96 oyla 43 milletvekili kazanan parti, şu an itibarıyla yüzde 9,69 oy oranıyla 44 milletvekili çıkardı.

Partinin geçen seçimde üç büyük ilden İstanbul’da 8 ve Ankara’da 5 olan milletvekili sayısı bu seçimde de değişmezken, parti İzmir’de 2 olan milletvekili sayısını 3’e yükseltti.

İYİ PARTİ ERZURUM’U KAYBETTİ

2018’de 26 ilde milletvekili, bu seçimde ise 28 ilde milletvekili alan İYİ Parti, bir milletvekili bulunan Erzurum’u kaybederken, hiç vekili bulunmayan Çanakkale, Hatay ve Yozgat’tan birer milletvekili çıkardı.

İYİ Parti, MHP’nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur’un da aralarında bulunduğu 6 kadın milletvekili kazandı.

İYİ Parti’nin adayları arasında yer alan eski bakanlardan Koray Aydın ve Eşref Fakıbaba Ankara’dan, Lütfullah Kayalar ise Yozgat’tan, eski futbolcu ve teknik direktör Ünal Karaman Konya’dan milletvekili seçildi.

Bir süre önce İYİ Parti’ye katılan Genel Başkan Akşener’in danışmanlarından Turhan Çömez de Balıkesir’den milletvekili oldu.

ESKİ FUTBOLCU GÖKHAN ZAN SEÇİLEMEDİ

Hatay’dan aday gösterilen eski futbolcu Gökhan Zan ise milletvekili seçilebilmek için yeterli oy oranına ulaşamadı.

İYİ Parti Başkanlık Divanı’ndan aday listesinde bulunan Genel Sekreter Uğur Poyraz Antalya’dan, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu Ankara’dan, Kurumsal İlişkiler Başkanı Cihan Paçacı, Ortadoğu Politikaları Başkanı Salim Ensarioğlu ve STK İlişkileri Başkanı Burak Akburak İstanbul’dan, Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat Manisa’dan, Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz Çanakkale’den, Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun Muğla’dan, Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale İzmir’den milletvekili seçildi.

2018 SEÇİMLERİ VE İSTİFALAR

İYİ Parti’nin 2018 yılında yapılan genel seçimlerde çıkardığı 43 milletvekilinden Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal istifa ederek, partisine dönmüştü.

Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, İstanbul milletvekilleri Fatih Mehmet Şeker ve Hayati Arkaz ile Manisa Milletvekili Tamer Akkal, partiden istifa eden diğer isimler olmuştu.

Yine İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ istifasının ardından Zafer Partisini kurmuştu.

İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise dün gerçekleştirilen seçimden kısa bir süre önce, partisi ile yollarını ayırmıştı.

 

KAYNAK: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş