DOLAR 32,3332 0.24%
EURO 35,0684 -0.2%
ALTIN 2.280,900,16
BITCOIN 22909191,84%
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

581 okunma

İslam Memiş’ten önemli uyarı: Elinizde varsa dikkat edin, tepetaklak olacak

ABONE OL
25 Kasım 2022 04:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, saat 14:00’teki Merkez Bankası kararı öncesinde piyasalara dair değerlendirmelerde bulundu, dolar ve ons altın ile gram altın için öngörülerini sıraladı.

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, “Bunu yaparsan iyi olur!” başlıklı videosunda şunları söyledi: Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Karar nasıl etkileyebilir, bu haftayı nasıl tamamlayabiliriz, dolar endeksinde gerilemed devam edecek mi? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.

Borsa İstanbul 5000 puanı gözüne kestirdi. Küçük yatırımcıların dikkat etmesi gerekiyor, orta ve uzun vadede bekleyenler için problem yok ama kısa vade için piyasaya girenler dikkat etsin. Dolar TL serbest piyasada 18.71-73 lira aralığında. Makas aralığı geçerli. Euro dolar paritesinde toparlanma var. Euro TL 19.29-19.34 aralığında işlemler gerçekleştiriyor. Makas aralığına dikkat etmek gerekiyor. Euro dolar paritesinde pozitif görünüm devam ediyor.

İslam Memiş, açıklamalarının devamında petrol fiyatları ile gram altın, gram gümüş ve dolar kuru için çarpıcı sözler söyledi.

Brent petrol varil fiyatında 3.37 puanlık düşüş var. 80-90 dolar aralığında geniş bant aralığı geçerli ancak düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Bu fiyatlamalardaki dengesizlikler hala devam ediyor. Oturmuş bir fiyat yok. OPEC üyelerinin açıklamaları biraz daha tansiyonu düşürdüğü için petrol fiyatlarının gerilemesi, küresel piyasalar için iyi. Varil fiyatında düşüşlerle pompa fiyatlarında düşüşler de yaşanabilir.

Altın onsu 1732 dolar seviyesinde. Hafta başında emtia fiyatlarında dolar endeksinde yükselişler görebiliriz. 1705 dolar seviyesi üzerinde kalıcı oldukça problem yok. Bir sonraki ataklarda 1815 dolar seviyesini konuşacağımız için altının ons fiyatındaki gerilemeyi bir alım fırsatı olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Düşüşlerin kalıcı olmadığını öngördüğümüz için her düşüşü alım fırsatı olarak değerlendiren yatırımcılar olmaya devam ediyor.

Gram altın TL 1049-1052 aralığında. Yukarıda 1070 var. Bir sonraki ataklarda 1090 lirayı beklediğimiz için 1050 altındaki sarkmaları alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. 1050 altında rakamlar kalıcı olmayacaktır.

Gümüşün ons ve gram fiyatı altına kıyasla pozitif ayrışmaya devam ediyor. 21 dolar altını alım fırsatı olarak değerlendiriyorum onsta. Gümüş gram fiyatı 13 lira seviyesi üzerinde. Bankalarda kaça satıyorlar bilmiyorum ama mutlaka daha ucuz fiyatlama karşınızda olabilir ama fiziki tarafta 13 lira altında bir gümüş yok.

MERKEZ BANKASI’NIN

Merkez Bankası saat 14’te faiz kararını açıklayacak. Muhtemelen 150 baz puan indirim yapılacak. Yani Türkiye 2022’yi yüzde 9’luk faizle tamamlamış olacaktır. Para piyasalarına etkisi olur mu? Hayır. Piyasalar 150 puanlık indirimi fiyatladı, dolar o yüzden yüksek. Faiz kararı sonrası agresif yükseliş beklemiyorum. Suudi Arabistan’ın 5 milyar dolarlık geçeceği nakit para var. Suudi Arabistan’dan 5 milyar dolarlık girişi konuşuyoruz ama sosyal medyada bu da çok cıvıklaşıyor. Belli bir kesim var, eller havaya diyor, bir taraf var ondan bundan para dileniyorsunuz diye, ilginç bir sosyal medya algısı var. Ben iki kesimin düşüncelerine de katılmıyorum. Menfaatlar nasılsa ona göre hamleler yapılabilir.

DOLARI OLANLAR DİKKAT ETSİN

Öyle ya da böyle kuru baskılayacaklar. Doları olanlar dikkat etsin. Sana ne kadar kazandıracak kısmıyla ilgilendiğimiz için dolar tarafından uzaklaşmamız gerektiğini, yatırımcısının dikkat etmesi gerektiğini ifade etmek isterim. Hazine ve Maliye Bakanı, aralık itibarıyla döviz kurlarında ve enflasyonda tepetaklak bir süreç göreceğiz diye teyit etti. Demek ki bir şeye güveniyorlar. Dolayısıyla yüzde 85 enflasyon pik seviyesini gördü. Bundan sonra rakamsal olarak hafifleyen bir trend görebiliriz. Bütün ülkelerde enflasyon rakamsal olarak düşebilir ama alım gücüyle alakalı bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum.

KAYNAK: HABER GLOBAL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş