DOLAR 32,3956 0.2%
EURO 35,0745 -0.14%
ALTIN 2.324,500,22
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

Yeni Altay Tankı görücüye çıktı: Teslim tarihi açıklandı

ABONE OL
23 Mart 2023 16:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BMC Genel Müdürü Genel Müdürü  Murat Yalçıntaş, ALTAY Ana Muharebe Tankı ve şirketin faaliyetleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yalçıntaş, şirketin ‘Yeni ALTAY’ olarak nitelendirdiği ALTAY Tankı’nın teslimat tarihi açıkladı.

resmi olan 29 Temmuz 2008 tarihinde başlatılan ALTAY Ana Muharebe Tankı Projesi kapsamında seri üretim faaliyetleri, Almanya’nın güç grubu ambargosu sebebiyle bir süredir başlayamamıştı. BMC, Güney Kore’den tedarik edilen güç grupları ile üretilen ALTAY Tanklarını bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edecek.

“YENİ ALTAY” NİSAN 2023’TE TESLİM EDİLECEK

Otokar tarafından geliştirilen ALTAY Tankı’nın seri üretim ihalesini, 2018 yılında BMC kazanmıştı. Şu ana kadar BMC, Arifiye’de 5 adet ALTAY Tankı üretildi. Halihazırda 2 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT), teslimata hazırlanıyor. Güney Kore’den tedarik edilen güç grubu entegre edilen bu iki tankın, 23 Nisan 2023 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş tarafından yapılan açıklamaya göre; Nisan ayında teslim edilecek 2 adet ALTAY Tankı’nı, uzun soluklu bir test programı bekliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilecek bu saha testlerinin, 1.5 ila 2 yıl sürmesi bekleniyor. Şirket, 2025 yılı içerisinde Kore Güç Grubu ile ALTAY’ın seri üretimini başlamayı hedefliyor.

NİÇİN ADI “YENİ ALTAY” OLDU

Yukarıda da belirtildiği üzere BMC, halihazırda Arifiye’de üretilen tankları “Yeni ALTAY” olarak isimlendiriyor. Otokar döneminden beri ALTAY Projesi’nde bulunan BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, bu isimlendirmenin sebebini şu şekilde açıklıyor: “Şu anda elimizdeki tank, eski bir tank değil. Bu, tamamen “Yeni ALTAY”. Bu kadar zaman zarfında birçok parçayı yerlileştirme şansı bulduk. Bu zaman zarfında birçok muharebe oldu, bunlardan birçok dersler çıkarıldı ve tankta bunun sonucunda birçok değişiklik oldu.”

Öte yandan Karaaslan, ALTAY Tankı’nın BMC tarafından üretilmediğini; 20 yılı aşkın süredir gelinen bu aşamaya kadar birçok kişinin, programda büyük emeğinin olduğunu açıklamalarına ekledi.

ALMANYA SADECE GÜÇ GRUBUNA AMBARGO KOYMADI

BMC SAVUNMA Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, ALTAY projesi kapsamında Almanya’nın sadece güç grubuna ambargo koymadığını vurgulayarak, “Neden bu kadar geç kaldı? ALTAY’ın ilk prototipi yapıldığı zaman, temel olarak güç grubu, yabancı ülkeden gelecek olan motordu. Aynı batı ülkesinden gelecek başka yan sistemler de vardı.

Bu batı ülkesi, TSK’nın yürütmekte olduğu bazı harekatları bahane ederek bunları Türkiye’ye vermeye reddetti. Bunlar tedarik edilmeyince tank, üretilemez hale geliyor. Tank gibi son derece stratejik bir kara muharebe aracında dışarıya bağımlı olmamak gerekiyor. Başta güç grubu olmak üzere birçok parçanın yerlileştirilmesi istendi. Bununla alakalı çalışmalar başladı.” ifadelerini kullandı.

Edinilen bilgilere göre, yerlileştirilen parçalar ve daha önce tedarik edilen ülkeler ise şu şekilde:

  • Hız Azaltan (Almanya)
  • Nişancı 2. Derece Görüş Sistemi (Almanya)
  • Palet (Güney Kore)
  • Kule Çember Dişlisi (Güney Kore)
  • Rotor (Güney Kore)
  • Mühimmat Rafları (Almanya)
  • Periskoplar (Almanya)
  • Yakıt ve Hidrolik Pompaları (Almanya)
  • Mobil Gizleme Ağı (?)
  • Koaksiyel Makineli Tüfek (Belçika)

NİÇİN KORE’DEN GÜÇ GRUBU TEDARİK EDİLDİ?

Karaaslan, ALTAY için neden Kore’den güç grubu tedarik edildiğini ise şu şekilde açıkladı: “Bu kadar sistemin üretimi, tasarlanması, test edilmesi oldukça zaman alacak bir şey. Nereden baksanız güç grubu 6-7 senelik bir süreç. Peki 6-7 sene Türk ordusu tanksız mı kalacak? O zaman dendi ki bu yerli çözümler gelene kadar siz bu vermeyen yabancı ülkelerin yerine alternatifler bulun. Ne zaman yerli çözümler gelir o zaman bu yerli çözümleri tanka entegre ederseniz.

2025 yılında Kore Güç Grubu ile Yeni ALTAY’ların seri üretimine başkanacak ve TSK’ya teslim edilecek. 2026 yılı ikinci yarısından itibaren Yeni ALTAY’ların, BMC POWER üretimi yerli ve milli güç grubu ile seri üretimine devam edilmesi planlanıyor.”

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş