DOLAR 32,3452 0.28%
EURO 35,1294 -0.04%
ALTIN 2.310,451,45
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

138 okunma

Güçlü dolar için tehlike çanları çalıyor!

ABONE OL
30 Kasım 2022 14:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enflasyondaki yavaşlama ile birlikte Fed’in faiz konusundaki yol haritası netleşiyor. Faiz belirsizliğinin ortadan kalkmaya başlamasının ardından ise Dolar için temkinli tahminlere yöneldi.

Diğer yandan Dolar endeksinde de düşüş sürüyor. Eylül ayında 114’ü aşan zirve seviyelerinin ardından yönünü aşağı çeviren Endeks, bugün 106,17 seviyesine geriledi. Dolar endeksindeki kayıp yüzde 6’yı aşarken; Dolar, son bir ayda 10 gelişmiş ülke para biriminin tamamına karşı zayıfladı.

Euro ise ABD doları karşısında yüzde 0,5 artışla 1,03936 seviyesine yükseldi

FED ÜYELERİNDEN FAİZ MESAJLARI

Fed üyeleri daha küçük faiz artırımlarına vurgu yaparken, faiz politikasında değişiklik için enflasyonun izleyeceği yola dikkat çekiyor.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed’in enflasyonu hedefi için daha küçük faiz artırımlarına doğru yönelmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de Fed’in faiz artırımlarında bir değişikliğe veya bir ara vermeye yakın olduğunu düşünmediğini ifade etti.

St Louis Fed Başkanı James Bullard ise enflasyonun yüzde 2 hedefine geri getirilmesi için faiz artırımlarının biraz daha artırılmasına, gelecek yıl ve 2024’e girerken o seviyelerde tutulmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

BANKALARDAN TEMKİNLİ TAHMİNLER

JP Morgan’a göre enflasyonda yavaşlama, piyasaların Fed faiz fiyatlamalarını yumuşatmasına yol açarken bu durum güçlü dolar döneminin sonunu getirebilir.

Piyasaların Fed’in patikası hakkında artık daha net bir tabloya sahip olduğunu belirten JP Morgan Varlık Yönetimi Stratejisti Kerry Craig, “Dolar artık bu yıl gördüğümüz tek yön yukarı çizgisinde değil. Euro ve yen gibi para birimlerinde toparlanma için alan var” değerlendirmesini yaptı.

Andrew Sheets’in aralarında olduğu Morgan Stanley analistleri de bu çeyrekte doların zirve yapmasını, ardından 2023 boyunca düşüş kaydetmesini bekliyor.

UZMANLARDAN DOLAR TAHMİNİ

Dolar, yeni haftanın ilk gününü önceki kapanışının hemen altında tamamlarken, bugüne ise yatay seyirle başladı. Dün 18,59-18,66 bandında hareket eden dolar, bugün ise kapanışının hemen üzerinde 18,63 Türk lirasından işlem görüyor. Dolar/TL’nin yanı sıra diğer majör para birimlerinde ise yükseliş görülüyor. Euro/TL yüzde 0,4 artışla 19,3350’den, sterlin/TL yüzde 0,5 yükselişle 22,3720’den satılıyor.

Analistler, Çin’deki “sıfır Kovid-19” politikasının yavaş yavaş uygulamadan kaldırılabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi ve Çin hükümetinin inşaat sektörü için 2009’dan bu yana uygulamada olan pay piyasalarından fonlama yasağını kaldırmasıyla küresel risk iştahının arttığını ve bunun da dolar talebini azalttığını bildirdi.

Bugünün veri gündeminde Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD’de tüketici güven endeksinin öne çıktığını ifade eden analistler, Çin’deki protestolara ilişkin haber akşının yatırımcıların odağında yer aldığını dile getirdi.

Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 105,5’in destek, 107 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş