DOLAR 32,3511 0.29%
EURO 35,1353 -0.02%
ALTIN 2.306,561,29
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

137 okunma

Bulgaristan’ı bir Türk yönetebilir: Türkiye’deki seçmenlere flaş çağrı

ABONE OL
30 Mart 2023 21:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İskoçya’da, Pakistan kökenli Humza Yousaf’un (Hamza Yusuf) başbakan olması, İngiltere’yi Hint kökenli Rishi Sunak’ın yönetiyor oluşu ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde Türk ve başka milliyetten insanların siyasette aktif rol alması dikkati çekiyor.

BİR TÜRK’ÜN BULGARİSTAN’I YÖNETMESİ MUCİZE DEĞİL

Bunun başka örneklerinden biri de Bulgaristan. Bulgaristan 2 Nisan’da, son iki yıldaki beşinci seçimini yapacak. Ülkenin yönetimine bir soydaşımızın gelmesi hiç de mucize olarak görünmüyor.

HESAP NET

Bulgaristan’da yaşayan 600 bin, bazı rakamlara göre ise 1 milyon Türk var. Bu soydaşlarımızın yanı sıra, Türkiye’de yaşayan ve çifte vatandaşlığı olanlar da sandığa giderse, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı başbakan olabilir.

Bulgaristan’ın nüfusu yaklaşık 7 milyon. Bulgar halkı, siyasi istikrarsızlığın son bulmasını istese de en son Ekim 2022’de yapılan seçimlere katılım oranı yüzde 38,7’de kaldı. Bu son seçimde, Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) 300 bin civarında oy almış, vekil sayısını da 36’ya çıkarmıştı. Eğer katılım oranı benzer bir seviyede kalırsa ve HÖH de 600 bine yakın oy almayı başarabilirse, hareket birinci parti bile çıkabilir hatta Mustafa Karadayı başbakan olabilir.

TÜRKİYE’DEKİ ÇİFTE VATANDAŞLARA ÇAĞRI VAR

Ancak hareketin ilk hedefi, 49 vekil çıkartıp hükümet ortağı olmak. Geçen hafta Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan HÖH Genel Başkanı Karadayı, “Birinci adım Bulgaristan’daki siyasi krizi aşmak. O yüzden çağrıda bulunuyorum. 2 Nisan seçimlerinde tüm Bulgaristan vatandaşları sandık başına gitsin. Bizim numaramız 13 numara. Türkiye’de yaklaşık 300 bin soydaş seçmen var. Seçimde Türkiye’den 113 bin 13 oy, Bulgaristan’da ise 313 bin 13 oy alırsak hükümet ortağı olacağız” dedi.

Kocaeli’de faaliyet gösteren Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-TÜRK) Genel Başkanı Günay Uzun ve Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu, Türkiye’deki çifte vatandaşlığı bulunan seçmenlere çağrı yaparak, sandığa gidilmesi gerektiğini söyledi.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş de son seçimlerde Türkiye’de yaşayan seçmenlerin yaklaşık 70 bininin sandığa gittiğini ifade edildi. Güneş, Bu rakamın iki katına çıkması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE 20 İLDE 162 SANDIK KURULACAK

Türkiye’deki seçmenlere yönelik; Bursa, İstanbul ve İzmir gibi çifte vatandaşların yoğun yaşadığı iller dahil, 20 şehirde toplam 162 sandık kurulacak.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Mustafa Karadayı, 2 Ağustos 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabule, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmıştı.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş