DOLAR 32,3442 0.28%
EURO 35,1431 -0.01%
ALTIN 2.308,521,38
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

130 okunma

Beşiktaş, UEFA’ya giderse ne olacak? Türk futbolu bu kararı konuşuyor…

ABONE OL
23 Mart 2023 09:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • HABER 7 – ÖZEL

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi sonrası Gaziantep FK ile Hatayspor ligden çekilirken, TFF ligden çekilen kulüplerinin kalan maçlarının hükmen (3-0) mağlup sayılmasına karar verdi.

Beşiktaş Kulübü Ahmet Nur Çebi, bu iki kulübün deprem felaketi öncesi oynanan maçlarının da hükmen mağlup sayılması gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili TFF’ye müracaat eden Beşiktaş’ın başvurusu reddedildi.

TFF’den istediği cevabı alamayan Beşiktaş yönetimi, ligden çekilen takımların tüm maçlarının mağlup sayılması için UEFA’ya başvurma kararı aldı.

SPOR HUKUKÇULARI CEVAPLADI: BEŞİKTAŞ, UEFA’YA GİDERSE NE OLUR?

Beşiktaş’ın konuyu UEFA’ya taşıdığı takdirde nasıl bir geri dönüş alacağı merak konusu olurken, spor hukukçuları konuyla ilgili Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun mevzuata uygun hareket ettiğini söyleyen Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, “Konuyu değerlendirebilmek için öncelikle ulusal ve uluslararası mevzuatı incelememiz gerekiyor. 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kurulu ve Görevleri Hakkında Kanunun 3. maddesi uyarınca Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek, FIFA ve UEFA’nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlamak, Yurt içi futbol faaliyetleri için plan, program, benzeri her türlü düzenlemeyi ve anlaşmayı yapmak ve başarılı sonuçlar sağlanması için gerekli tedbirleri almak, her düzeyde müsabakalar düzenlemek gibi görevleri yerine getirmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu Statüsünün 35. Maddesi uyarınca TFF Yönetim Kurulu, Futbol takımlarını kayıt ve tescil etmek, bunları liglere ve gruplara ayırmak, liglerin isimlerini belirlemek, ligleri düzenlemek, uygulanacak terfi ve tenzil statüsünü belirlemek görevlerini yerine getirmektedir.” dedi.

“TFF MÜNHASIR YETKİYE SAHİP”


TFF’nin her türlü futbol faaliyetini yürütme konusunda özel yetkiye sahip olduğunun vurgulayan Şaşıoğlu, “Görüleceği üzere Türkiye Futbol Federasyonu, ülkemizdeki her türlü futbol faaliyetini yürütme noktasında münhasır yetkiye sahiptir. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yetkiler ligler başlamadan önce kullanılacağı gibi ligler devam ederken yaşanan olağanüstü olaylar nedeniyle yeni düzenlemeler getirilebilmekte, esneklikler tanınabilmekte ve ek kararlar alınabilmektedir. Futbolun dinamik özelliği dikkate alındığında yeni durumlar karşısında yeni kararlar alınması ve yeni uygulamalar getirilmesi doğru ve gereklidir.” ifadelerini kullandı. 

“TFF’NİN KARARI DOĞRU BEŞİKTAŞ’IN DA ELEŞTİRİSİ”

TFF’nin ligden çekilen takımların kalan maçlarının hükmen galip sayılması konusunda aldığı kararının doğru bir karar olduğunu söyleyen, bu konu hakkında ise şunları kaydetti:

“Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu 10.02.2023 tarih ve 55 sayılı toplantıda almış olduğu karar, bu bilgiler ışığında hukuki açıdan doğru bir karar olarak tanımlanabilecektir. Sportif eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğinde karar tartışılabilecektir ve kanaatimce Beşiktaş eleştirilerinde haklıdır.”

“TFF KENDİ KARAR ALMAKTA SERBESTTİR”

Beşiktaş’ın UEFA’ya başvuru yapması durumunda UEFA’dan lehte bir karar çıkma ihtimalini düşük olduğunu belirten Şaşıoğlu, “Beşiktaş, itirazlarını UEFA Şampiyonlar Ligi Statüsüne dayandırıyor. Statünün 28.03. maddesinde bir kulübün turnuvadan çekilmesi ihtimalinde o kulübün tüm maçlarının oynanmamış kabul edileceği düzenleniyor. Aynı kural UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi Statülerinde de yer almaktadır ancak bu kuralın UEFA tarafından düzenlenen turnuvalar için geçerli olduğunu vurgulamakta fayda görüyorum. Türkiye Futbol Federasyonu, ulusal ligleri düzenlerken ve bu ligler ile ilgili karar alırken UEFA’nın bir turnuva için getirmiş olduğu kurallar ile bağlı değildir. Türkiye Futbol Federasyonu, kendi Statüsü ve Talimatları doğrultusunda karar almakta serbesttir. Nitekim UEFA Statüsünün 51bis maddesi, FIFA tarafından getirilen düzenlemeye paralel olarak ulusal liglerde liglerin düzenlenmesi görevinin münhasıran üye Federasyon tarafından yerine getirileceğini belirtmektedir. Bu bilgiler ışığında söylenebilecektir ki, UEFA’nın böyle bir konuda karar merci olmadığı için dosyayı geri çevireceği, dosyanın esasını incelemeyeceği kanaatindeyim. Dolayısıyla Beşiktaş’ın UEFA’dan lehe bir karar alma ihtimalini oldukça düşük görüyorum.” diye konuştu. 

“BEŞİKTAŞ FIFA’DAN DA OLUMSUZ SONUÇ ALABİLİR”

Beşiktaş’ın UEFA’dan istediği cevabı alamadığı takdirde konuyu FIFA ya da CAS’a taşıyabileceğini belirten Fatih Şaşıoğlu, “Bilindiği üzere dünyada futbolun en üst karar merci ve otoritesi FIFA olup UEFA, üye konfederasyonlardan biridir. FIFA Statüsü Uygulama Yönetmeliği md. 10 uyarınca ulusal liglerde liglerin düzenlenmesi görevinin münhasıran üye Federasyon tarafından yerine getirilecektir. Burada FIFA ve UEFA’nın benzer düzenlemeler getirdiğinin altını çizmek istiyorum. FIFA’nın geçmişte ulusal liglerin düzenlenmesi görevi ile ilgili olarak üye Federasyonlara müdahale etmesi ile karşılaşılmışsa da bu müdahaleler FIFA’nın temel ilkelerinin çok ağır ve açık bir şekilde ihlal edildiği, adil rekabet ortamının ortadan kaldırıldığı ve üye Federasyon’un bağımsızlığının sorgulanacak hale geldiği durumlarla sınırlıdır. Somut olayda böyle bir durum bulunmadığı için Beşiktaş tarafından FIFA’ya bir başvuru yapılsa dahi bu talebin değerlendirilmeyeceği, değerlendirilse dahi Beşiktaş açısından olumsuz sonuçlanacağı kanaatindeyim. Beşiktaş, olası FIFA başvurusunun reddi ihtimalinde kararı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)’a taşıyabilecektir. CAS tarafından benzer durumlarda verilen ve Beşiktaş lehine emsal teşkil edebilecek bir karara rastlamadığımı belirtmek isterim.” dedi.

EBRAR EFKAN BİLGİÇ: “TFF EMSAL KARARLARI UYGULUYOR”


Bir başka Spor Hukukçusu Avukat Ebrar Efkan Bilgiç ise Beşiktaş’ın UEFA başvuru yapması durumunda olumsuz sonuç alacağını belirterek “Beşiktaş’ın UEFA’ya yapacağı olası başvurudan olumlu bir sonuç alacağını düşünmüyorum. Böyle düşünmemin sebebi de TFF’nin daha önce Elazığspor’a deprem durumunda, Kastamonuspor’a da sel felaketi durumunda uyguladığı emsal kararlar bulunuyor. UEFA buna benzer durumlarda; Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ya da Konferans Ligi gibi kendi düzenlediği turnuvalarda böyle bir durum olduğunda kendi talimatları çerçevesinde Beşiktaş’ın talebi gibi kararlar alabiliyor. Çünkü onlar kısa süreli ve eliminasyon sistemli turnuvalar. Dolayısıyla ben Beşiktaş’ın yapacağı başvurunun burada olumsuz sonuçlanacağını düşünüyorum. Beşiktaş’ın talebinde doğal afetlerle ilgili deprem, sel gibi olaylarda takımların ligdeki konumu ya da puan durumunda kesinlikle bu kural uygulanır diye UEFA’da kesin bir düzenleme yok. Bunlar UEFA’nın ya da FIFA’nın tavsiye niteliğinde düzenlemeleridir. Federasyonlar da bu önerilere uymak veya önerileri uygulamak zorunda değiller.” ifadelerini kullandı. 

BEŞİKTAŞ’IN FIFA’DAN SONRA CAS’A GİTME HAKKI VAR

Haber7.com’un spor hukukçularından aldığı bilgilere göre Beşiktaş, UEFA’ya sadece Avrupa kupalarına katılım konusunda başvuruda bulunabilir. Süper Lig’de yapılması istenen bir değişiklik için ise FIFA’ya başvurulması gerekiyor. Siyah-beyazlı kulübün FIFA’dan da istediği sonucu alamaması durumunda bu defa konuyu CAS’a taşıma hakkı bulunuyor.

Ancak spor hukukçuları bu noktada CAS’tan karar çıkmasının en az bir yıl sürebileceğini belirtiyor. CAS’tan çıkan karar doğrultusunda ise şaibe söz konusu olursa sadece uluslararası müsabakalardan men yaptırımının söz konusu olabileceğini vurgulandı.  Beşiktaş’ın kararı kazanması durumunda TFF’nin zor duruma düşebileceği belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş