DOLAR 32,3914 0.21%
EURO 35,2434 0.04%
ALTIN 2.323,330,19
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

133 okunma

Akşener’in hamlesi dünya basınında:Erdoğan’a gökten inen bir hediye, muhalefetin intiharı

ABONE OL
4 Mart 2023 12:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in dün 6’lı masadan çekildiğini duyurması Türkiye gündemine oturdu. Akşener’in hamlesi, Mayıs ayında gerçekleşecek seçimleri senenin en önemli seçimi olarak nitelendiren yabancı basında da geniş yer buldu.

Financial Times, Politico ve El Cezire’de yer alan haberlerde muhalefetin dağılmasının Erdoğan’ın lehine olacağı yorumları yapıldı. Alman medyasında ise Akşener’in hamlesi, “muhalefetin intiharı” olarak yorumlandı. 

SEÇİMLERE KISA SÜRE KALA KAOS

Ülkenin altı muhalefet partisinin 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için aylardır ortak bir aday üzerinde müzakerede bulunduğunun altını çizen Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı aday konusunda anlaşmazlık yaşanmasını kısa süre sonra yapılacak seçimler öncesi bir “kaos”a benzetti. 

HALKIN İRADESİNİ TEMSİL ETME BECERİSİNİ KAYBETTİ

İYİ Parti’yi ülkenin ikinci en büyük muhalefet partisi olarak tanımlayan gazete, lideri Meral Akşener’in Erdoğan’ın karşısına yeni adaylar çıkarılması çağrısında bulunduğunu ve 6’lı masanın bunu yapmayarak “halkın iradesini temsil etme becerisini kaybettiğini” sözlerini hatırlattı ve Millet İttifakı’nın bozulmasının Erdoğan’ın lehine olduğunu vurguladı. 

MUHALEFETTE BÜYÜK GERİLİM

Politico, patlak veren anlaşmazlığı 20 yıllık Erdoğan iktidarının ardından çok çekişmeli beklenen seçimler öncesi yaşanan “gerilim” olarak niteledi ve muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı aday konusunda anlaşamadığı yorumunu yaptı.

Partilerin ilerleyen günlerde anlaşmazlığı aşamamaları halinde bunun kötü ekonomik gidişat, yüksek enflasyon ve son olarak deprem felaketi nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeki Erdoğan’ın lehine bir durum yaratabileceğini yazdı.

“ERDOĞAN’I YENMELERİ ZOR”

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in “ittifakın milli iradeyi yansıtmadığı” açıklamasını manşete çeken El Cezire, sağcı partinin seçimlerden önce “masadan kalkacağının güçlü bir sinyalini verdiğini” yazdı. 

Akşener’in tutumunun muhalefetin Erdoğan’ı yenmesini daha da zorlaştırabileceği yorumunu yapan haber kanalı, Türkiye’deki muhalefetin 2019’daki yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere büyük şehir belediyelerinin kontrolünü AK Parti’den almayı başarmasından bu yana daha yakın bir işbirliği yürüttüğüne dikkat çekti.

ERDOĞAN’A POTANSİYEL DESTEK

Wall Street Journal ise muhalefet içinde yaşanan anlaşmazlığı okurlarına “Türkiye’de etkili bir siyasi parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalif bir ittifaktan çekilerek, lidere 20 yıllık iktidarının en zorlu seçim kampanyası öncesinde potansiyel bir destek verdi” cümlesi ile aktardı. 

Gazete, Akşener’in kararı nedeniyle mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevine son vermeye kararlı altı partili koalisyonun en büyük ikinci üyesinin saf dışı kaldığının altını çizdi.

“RAKİPLERİ SAÇ SAÇA BAŞ BAŞA KAVGA EDEN BİR CUMHURBAŞKANI…”

DW Türkçe’de yer alan habere göre Alman medyasında yer alan haber ve yorumlarda, Akşener’in adımının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısındaki muhalefeti zayıflatacağı görüşü hakim.

Karlsruhe kentinde yayımlanan Badische Neueste Nachrichten gazetesi, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan büyük yıkıma işaret ederek muhalefetteki anlaşmazlıkların Erdoğan’a yarayacağı görüşünü savunuyor:

“Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek. 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en kötü deprem felaketinin üstünden daha birkaç hafta geçmişken Erdoğan’ın, muhalefetin inşaatlardaki usulsüzlükler, yolsuzluklar ve diğer çarpıklıkları yerden yere vurmasından ve seçim kampanyasında avlanmaktan korkmasına gerek kalmadı. Erdoğan rakipleri saç saça baş başa koltuk ve makam kavgası verirken afet bölgesinde yeniden imarı başlatan cumhurbaşkanı konumuna yükseldi.”

ERDOĞAN’A GÖKTEN İNEN BİR HEDİYE

Berlin’de yayımlanan Tageszeitung gazetesi ise “Muhalefet kendi kalesine gol attı” başlıklı analizinde muhalefetin ortak adayda uzlaşamamasının Erdoğan açısından “gökten inen bir hediye” olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor. Yavaş’ın da İmamoğlu’nun da anketlerde Kılıçdaroğlu’ndan çok daha iyi puanlar aldığını belirten gazete, Akşener’in anketlerde zayıf görünen Kılıçdaroğlu’nun adaylığına “haklı olarak” karşı çıktığı görüşünde.

MUHALEFETİN İNTİHARI

Tagesspiegel gazetesi de gelişmeleri muhalefet açısından bir “intihar” olarak değerlendiriyor. Erdoğan’a karşı ittifakın yıkıldığı ve Erdoğan’ın seçimlerdeki şansının büyük ölçüde arttığı görüşüne yer verilen yorumda, “Hükümet pek çok Türk’ün gözünde depremler sonrasında iyi bir tablo çizmese de, Erdoğan daha önceki seçimlerde olduğu gibi muhalefet içindeki bölünmelerden yararlanabilir” ifadesine yer veriliyor. 

KAYNAK: EURONEWS, DW

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş