DOLAR 32,3317 0.24%
EURO 35,0715 -0.18%
ALTIN 2.295,760,81
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

182 okunma

ABD 6. nesil B-21 bombardıman uçağını tanıttı

ABONE OL
4 Aralık 2022 02:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

B-21 Raider, 30 yıl aradan geliştirilen son teknoloji bombardıman uçağı olarak tanıtıldı. Programın, California’daki bir Palmdale Hava Kuvvetleri tesisinde yapılan törende, savaş uçağının yalnızca grafik görselleri yayınlandı. Raider’ın sonunda yerini alacağı bombardıman uçağı, B-2 Spirit’e benzediğini görüldü.

Raider’ı inşa eden Northrop Grumman CEO’su Kathy Warden, “Raider, B-2’ye benzese de içine girdiğinizde benzerliklerin sona eriyor. Dahili olarak çalışma şekli, B-2’ye kıyasla son derece gelişmiş bir uçak çünkü teknoloji, artık B-21’in yazılımına ekleyebileceğimiz bilgi işlem yeteneği açısından çok gelişti” dedi.

Warden, adını Tokyo üzerindeki 1942 Doolittle Baskınından alan B-21 Raider’ın menzilini artırmak için B-2’den biraz daha küçük olacağını açıkladı.

“DUYACAKSIN AMA GÖREMEYECEKSİN”

Savunma analistleri diğer değişikliklerin muhtemelen, bombardıman uçağının tespit edilmesini zorlaştırmak için kaplamalarda kullanılan gelişmiş malzemelerin elektronik muhabereyi kontrol etmenin yeni yollarını içerdiği, böylece bombardıman uçağının düşman radarlarını taklit edip başka bir nesne olarak kendini gizleyebildiğini söyledi. Öte yandan B-21’in karşılaşacağı erişim engelleme, alan engelleme sistemlerini yenmesini sağlamak için yeni üretim teknikleri ve malzemeleri kullandığı belirtildi.

Warden, “Düşük görünürlükten bahsettiğimizde, bu inanılmaz derecede düşük görünürlüğe işaret ediyor. Duyacaksın ama gerçekten görmeyeceksin” diyerek uçağın görünmezliğine dikkat çekti.

ÇİN VE RUSYA TEHDİDİ VURGUSU

Pentagon, Çin’in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer silaha sahip olma yolunda olduğunu ve hipersonik, siber savaş, uzay yetenekleri ve diğer alanlardaki kazanımlarının ABD ulusal güvenliğine ve özgür ve açık uluslararası sisteme en önemli ve sistemik meydan okuma olarak tanımlamıştı.

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Deborah Lee James, “21. yüzyılda bir gün Çin ve Rusya’dan karşı karşıya gelme tehdidi gibi çok daha karmaşık tehditleri üstlenmemize izin verecek yeni bir bombardıman uçağına ihtiyacımız vardı. B-21 Raider çok daha zorlu tehditlerin üstesinden gelebilir” diye konuştu.

8 BİN KİŞİ ÇALIŞTI

Northrop Başkanı Tom Jones, uçağın “çok çekişmeli ortamlardaki operasyonlar için optimize edildiğini” söyledi. Jones, geliştirme projesinin 40 eyalete yayılmış 8 binden fazla çalışanı kapsadığının altını çizerek, “Ülkemiz için büyük bir yetenek olacağına dair ilk görüş olduğunu düşünüyorum” dedi.

TESTLERİ SİMÜLATÖRLER İLE DİJİTAL ORTAMDA GERÇEKLEŞİYOR

Altı B-21 Raider’ın 100 adet üretim siparişinin ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tamamlandığı biliniyor.

Raider ilk uçuşunu 2023’ten sonra yapması bekleniyor. Ancak Warden, Northrop Grumman’ın gelişmiş bilgi işlem kullanarak Raider’ın performansını, dijital bir ikizi kullanarak test ettiğini söyledi.

6’INCI NESİL BOMBARDIMAN UÇAĞI

Hava Kuvvetleri, B-21’i altıncı nesil bir uçak olarak adlandırdı. Bu özelliği B-21 Raider’ı en gelişmiş uçak olarak tanımlıyor.

Uçak nesilleri, uçuş teknolojisinin ana aşamaları ile adlandırılıyor. B-21’e kadar dünyanın en gelişmiş savaş uçakları beşinci nesil olarak biliniyordu. 90’lar ve 21. yüzyılın başlarına hakim olan beşinci nesil teknolojisi artık yerini 6’ıncı nesil uçaklara bırakmaya başladı.

İSMİNİ ESKİ BOMBARDIMAN TİMİNDEN ALIYOR

Raider, adını Doolittle Raiders olarak bilinen 2. Dünya Savaşı bombardıman mürettebatından alıyor.

Raider’lar Japonya’nın Pearl Harbor’a saldırıp ABD’yi savaşa sokmasından sadece aylar sonra, 18 Nisan 1942’de Tokyo’ya bir saldırı düzenlemek için gönüllü olan 80 Hava Kuvvetleri mensubundan oluşuyordu.

Bombalama baskını Yarbay James Doolittle tarafından planlandı ve yönetilmişti. Tokyo saldırısı USS Hornet’in güvertesinden fırlatılan 16 B-25 bombardıman uçağıyla gerçekleştirilmişti.

Northrop kendi web sitesinde, “Doolittle Raiders’ın, yenilikçi ve cesur ruhu, Amerika’nın yeni nesil bombardıman uçağı B-21 Raider’ın adının ardındaki ilham kaynağı oldu.” ifadelerine yer verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş