DOLAR 32,3319 0.24%
EURO 35,0427 -0.26%
ALTIN 2.297,700,90
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

159 okunma

Son seçim anketi geldi, rüzgar Erdoğan’dan yana esiyor! Altılı masada kayıp büyük

ABONE OL
26 Ocak 2023 13:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • HABER 7 – ÖZEL

Yürütme organını belirleyecek Türkiye genel seçimlerine 109 gün kaldı. 60 milyona yakın seçmen 73 yıl sonra yeniden aynı tarihte, yani 14 Mayıs’ta sandığa gidecek.

Uzmanlar, ufuktaki seçimlerin Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında geçeceği inancında. Ancak ikinci tura kalınması halinde gri bölgedeki partiler belirleyici olabilir.

Sokağın nabzını tutan kamuoyu araştırma şirketleri, son çalışmaları ile Cumhur İttifakı’nın oy oranını artırdığını ortaya koyuyor. GENAR, Optimar ve Areda’nın yöneticileri, bu yükseliş trendinde hükümet kanadının halkı önceleyen politikalarının etkili olduğu kanaatinde. Altılı masadaki kayıp ise derinleşiyor.

GENAR – PARTİLERİN OY DAĞILIMI (OCAK 2023)

  • AK Parti: %40-41

  • CHP: %21-22

  • İyi Parti: %11-12

  • HDP: %11-12

  • MHP: %8-9

  • Yeniden Refah Partisi: %1,5

  • Deva Partisi: %1,2

Haber 7, sahadaki son durumu okuyucularına ulaştırabilmek için GENAR Başkanı İhsan Aktaş’a, Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir’e ve Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın’a danıştı. İşte; Aktaş, Daşdemir ve Akın’ın açıklamaları:

“VATANDAŞ ALTILI MASADAN UMUDUNU KESİYOR”

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, Haber 7’ye yaptığı özel açıklamada son anket çalışmalarının detaylarını paylaşarak altılı masadaki oy kaybına değindi. Aktaş, altılı masanın vatandaşı ikna edici ‘teklif’ ve ‘öneri’ üretmekten uzak olduğunu, sahadaki ibrenin hükümetin lehine döndüğünü aktardı:

“Bizim son hafta yaptığımız anketlerde AK Parti’nin oyu 40-41 civarındaydı. CHP’nin oyu 22, İyi Parti 11-12 düzeyindeydi… HDP’nin oyu şu an İyi Parti’den daha sağlam gözüküyor. Şu an 12’lerde… CHP’den ve marjinal soldan oy alıyorlar. Tabii bu aydan aya değişiyor. Çok milimetrik rakamlar… HDP 11, 12 aralığında oynuyor ama genel olarak bu şekilde… CHP ve İyi Parti’nin oylarında gerileme yaşanırken AK Parti’nin ise son 6 aydır yükseliş trendinde olduğunu görüyoruz. Ekonominin hararetinin soğutulması, enflasyonun dengelenmesi bunda etkili oldu. Tabii muhalefette herhangi bir atılım yapılmamasını da dahil edebiliriz. Ne bir teklif, ne bir öneri… Üstelik kendi içlerinde yaşadıkları tartışmalar… O sebeple vatandaş altılı masadan umudunu kesiyor. Süreç hükümetin lehine döndü.”

“HÜKÜMET EN AZ 15 KALEM OY GETİREBİLECEK ADIM ATTI BU SÜREÇTE”

AK Parti’nin seçmen bazlı politikalar güderek oy oranını 15 kalem artırabilecek hamlelerde bulunduğunu belirten Aktaş: “Burada önemli olan strateji, seçmen taleplerinin bireyselleştiğini fark edebilmekti. Hükümet bunu gördü ve buna uygun politikalar geliştirmeye başladı. Dikkat ederseniz hükümetin attığı her bir adım milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. KYK faizlerinin silinmesi, sosyal yardımlar, konut hamlesi ve EYT gibi… Her adım birkaç milyon kişiyi ilgilendiriyor. Üstelik memnuniyet oranı da yüksek tutuldu. Hükümet en az 15 kalem oy getirebilecek adım attı bu süreçte… Nihayetinde AK Parti’nin oyu 41-42 düzeyindeydi… Buraya kadar böyle geldi” dedi.

“ERDOĞAN’IN OYU YÜZDE 49-50 BANDINDA”

Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranını yüzde 49-50 bandına çıkardığını söyleyen araştırmacı, Millet İttifakı’ndaki aday belirsizliğine vurgu yaptı:

“Seçimlerde rüzgar AK Parti’nin lehine esecek gibi görünüyor. Şu an Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 49-50 bandında… Tabii bu tablo Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarını da ekleyince oluşuyor. Erdoğan’ın karşısında şu an Kılıçdaroğlu’ndan başka kimse gözükmüyor. Tabii orada aday belli olmadığı için oylar bölünüyor. Birden fazla potansiyel isme gidiyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun oy oranı şimdilik yüzde 15 seviyelerinde. Onu yüzde 14’le Mansur Yavaş takip ediyor. Aşağı doğru Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Selahattin Demirtaş gibi isimler de var… Tabii altılı masanın adayı belli olunca, seçmenin bir kısmı Cumhur İttifakı’na yönelecek. Buradan da Sayın Erdoğan’ın oyları artacak.”

“AK PARTİ’NİN OYLARI BELİRLİ BİR KADEMEYE KADAR ÇIKABİLİR”

Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir, Ocak ayında yayınladıkları anketin akabinde yeni araştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, AK Parti’deki oy oranının belirli bir kademeye kadar yükselebileceğini ifade etti:

“Yeni dönemin anket araştırmalarına devam ediyoruz. Şu an sahada Cumhur İttifakı’nın aleyhinde olumsuz bir hava yok. Ancak çok yükseltecek bir hava olmadığını da belirtmekte fayda var. AK Parti’nin oyları belirli bir kademeye kadar çıkabilir. Yükseleceğini de düşünüyorum. Lakin önemli olan buralarda tutunabilmek… Birtakım adımlar atılıyor, bu adımlara yönelik etkili iletişim çalışmaları yapılırsa daha da iyi olabileceğini düşünüyorum.”

OPTİMAR – PARTİLERİN OY DAĞILIMI (OCAK, 2023)

  • AK Parti: 41,1

  • CHP: 23,6

  • HDP: 9,8

  • İYİP: 8,1

  • MHP: 7,4


“GRİ ALANDAKİ PARTİLER BELİRLEYEBİLİR”

Seçim sonuçlarında gri alanda kalan partilerin belirleyici olabileceğini vurgulayan Daşdemir, sandığa gidileceği sırada bu oluşumların oy kaybı yaşama ihtimaline değindi:

“Cumhur İttifakı yüzde 48-49’larda seyrediyor. Bu sebeple seçimlerin kaderini gri alandaki partiler belirleyebilir. Özellikle Yeniden Refah Partisi, Memleket Partisi, Zafer Partisi, Türkiye Değişim Partisi, lokal olarak bakıldığında HÜDAPAR seçim sonuçlarında etkili olacaktır. Bu partilerin oy oranı totalde yüzde 5 civarında… Belki bu oylar seçime doğru düşebilir. Onu da görebiliriz.”

“AK PARTİ’NİN SÜREKLİ OLARAK ÇALIŞTIĞINI GÖRÜYORUZ”

Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın, Cumhur İttifakı’ndaki oy artışını özverili çalışmanın bir sonucu olarak yorumladı:

“‘Geçtiğimiz aylarda ne oldu da bu sonuç ortaya çıktı?’ diye baktığımızda, muhalefetin aday açıklamaktaki kararsızlığı, seçmeni ikna edici söylemler üretememeleri ve bu süreçte Cumhur İttifakı’nın sürekli olarak vatandaşa yönelik politikalar geliştirmesi karşımıza çıkıyor. Şu anda siyasi arenanın fotoğrafına baktığımızda her iki taraf için bu tavrın devam ettiğini görüyoruz. Hala muhalefet partileri kendi tabanlarına ‘Biz bir aradayız, birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız’ söylemlerine ikna edebilmiş değil. AK Parti’nin ise sürekli olarak çalıştığını görüyoruz. AK Parti’nin önümüzdeki dönemde oy potansiyelini daha da artırabileceğini ‘tahmin’ ekseninde söylememiz mümkün.

BAYKAR GELİŞMESİ

Milli savunma sanayii alanındaki atılımların vatandaş nezdinde siyaset üstü bir konumda olduğunu belirten Akın, halkın gereken tepkiyi sandıkta gösterebileceğinin sinyallerini verdi:

“Vatandaş BAYKAR’ı siyaset üstü bir yere koyuyor. Aslında savunma sanayii alanındaki atılımların tamamı böyle… Şu an vatandaşın gözünde ‘kıymetli’ olanlar budur. Siz seçmenin kıymetlisine dokunursanız, bundan hiç kimse hoşnut olmaz. Bizim savunma sanayii alanında vatandaşa sorduğumuz sorular, AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın oy oranının çok ötesinde sonuçlanıyor. Halkın çoğunluğu buradaki atılımları destekliyor. Parti ve ittifak oylarının çok ilerisinde… Siz vatandaşın kıymetlisine dokunmaya çalışırsanız onlar da ‘Çek elini!’ diye tepkisini gösterir.”

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş