DOLAR 32,3956 0.2%
EURO 35,0745 -0.14%
ALTIN 2.324,500,22
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

235 okunma

Miçotakis’ten Gavdos’ta Türkiye’ye üstü kapalı mesaj

ABONE OL
8 Ocak 2023 04:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, dün öğle saatlerinde Ege’deki tartışmalı adalardan Gavda Adası’nı (Gavdos) ziyaret etti.

Girit Adası’nın 12 mil güney batısında bulunan Gavdos Adası’na giden, Avrupa’nın en güney ucundaki fener olarak bilinen ve 1880 yılında Fransız askerleri tarafından inşa edilen Gavdos Adası Feneri’ne çıkarak poz veren Miçotakis, “Bu bayrak daha da yukarılara çıkacak diyerek” mesaj verdi. Miçotakis, Gavdos fenerinde silahlı askerlerle poz vermesi dikkat çekti.

Eşi ile adaya gelen Miçotakis’e, adaya ziyaretinde Girit Bölge Valisi Stavros Arnautakis ve Hanya milletvekilleri Manousos Voloudakis ile Vassilis Digalakis eşlik etti.

Miçotakis ada halkına dini törenlerin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

  • Ortodoksluk için bu harika günde, bugün Gavdos’ta olmaktan büyük mutluluk duydum. Vatanımızın tüm sınır bölgelerini desteklemeye hazırız. Defalarca söyledim bizim için iki farklı Yunanlı yoktur. Ve vatanımızın sınırlarında yaşamayı seçen az sayıda hemşehrilerimiz özel olarak korunmayı ve hizmeti hak ediyor.
  • Gavdos’tan burada tekrarlamak istiyorum ki Yunanistan, egemenlik ve egemenlik haklarını nasıl kullanacağına dair söylemleri kabul etmiyor. Bir barış gücü olduğumuzu kanıtladık ama aynı zamanda bir güven gücüyüz. Uluslararası hukuka uygun olarak her türlü anlaşmazlığı barışçıl bir şekilde çözebileceğimizi biliyoruz.
  • Mısır ve İtalya ile Özel Ekonomik Bölge belirleyerek bunu da kanıtlamış olduk. Komşularımızla yaşadığımız diğer anlaşmazlıkları çözmek için gitmemiz gereken yolun bu olduğunu da biliyoruz.

“MISIR’LA YAPILAN ANLAŞMAYI LİBYA’YLA DA YAPABİLİRİZ”

Mitsotakis ada halkına yönelik yaptığı konuşmanın devamında ise, yaklaşık 1500 nüfuslu adaya 26 yıl sonra gelen ilk başbakan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

  • Burada, Gavdos’un batısında, ilk defa kendi hükümetimiz zamanında, uzun yıllar aradan sonra Yunanistan Cumhuriyeti’nin işletebileceği doğal gaz yataklarının olup olmadığının tespiti için araştırmalara başlanmıştır.
  • Ayrıca Gavdos’tan Yunanistan’ın tüm komşu devletlerine ve özellikle Libya’ya çağrıda bulunuyorum; coğrafi komşularımızla Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırlandırabilmemiz için anavatanımızla verimli ve anlamlı bir müzakereye gelin.
  • Mısır’da yaptığımız gibi, komşu ülkede bu tür uluslararası anlaşmaları yapma yetkisine sahip bir hükümet oluştuğunda Libya’da da yapabiliriz. Dolayısıyla bu şekilde ve bu yolda, Doğu Akdeniz gibi jeopolitik önemi giderek artan bir bölgede barışın ve aynı zamanda özgüvenin, istikrarın gücü olarak hareket edeceğiz, yürüyeceğiz.

26 YIL SONRA ADAYA GİDEN İLK BAŞBAKAN OLDU

Miçotakis konuşmasının sonunda ise “Adanın tüm sakinlerine, özellikle yerleşik sakinlere, sadece güzel yazı değil, aynı zamanda zorlu kışı da burada geçirmeyi seçenlere bir kez daha diliyorum, doğum gününüz kutlu olsun. Ortodoksluğumuzun bu harika gününde, tüm Yunan kadınlarına, tüm Yunanlılara, dünyanın her yerindeki doğum gününüz kutlu olsun. Bir başbakanın ülkemizin herhangi bir bölgesini ziyaret etmesi 26 yıl sürmemeli” dedi.

Miçotakis adada düzenlenen denizden haç çıkarma törenlerine katıldı, yerel halkı ziyaret ederek sohbet etti.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş