DOLAR 32,3975 0.17%
EURO 35,0279 -0.18%
ALTIN 2.328,650,43
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

140 okunma

Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?

ABONE OL
19 Mart 2023 20:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konserve yiyecekler, ihtiyaç anında hızlı ve pratik olması sebebiyle tercih ettiğimiz gıdalardır. Özellikle deprem gibi doğal afetlere önceden hazırlık yaptığımız deprem çantamızda, kilerde ya da evlerimizde bulundurduğumuz konserve gıdalar uzun süre dayanabilen yiyeceklerdir. Konserve gıdalar içeriğindeki besinler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilirler.

Uzun süreler muhafaza edilmesi ile baklagillerden hayvansal proteinlere kadar birçok çeşit sunan konserve gıdalar sıklıkla tercih edilmektedir. Marketlerden hazır alınanlar dışında evde kendi doğal konserve gıdalarımızı da yapabiliyoruz.

Peki, konserve gıdalar ne kadar süre dayanır ve bu konserve gıdaların bozulup bozulmadığını nasıl anlayabiliriz? Gelin bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

HAZIR KONSERVE GIDALAR

Marketlerde sebzelerden hayvansal proteinlere kadar seçenekleri olan konserve gıdalar, içeriğinde ki koruyucular sayesinde ortalama olarak 6 aydan başlayıp uygun şartlarda 2-3 yıla kadar dayanabilmektedir. Ancak domates, ananas gibi besinlerin raf ömürleri diğer konservelere göre daha kısa olduğundan mümkün olduğunca son kullanma tarihlerine sadık kalınmalıdır.

Aldığınız konserve gıdalar ile ilgili dikkat etmeniz, raf ömrünü kısaltmamak için yapmanız gereken püf noktalar ve bozulup bozulmadığını anlamak için bilmeniz gerekeler ise şu şekildedir:

  • Eğer hemen kullanılmayacak ise konserve gıda alırken, son kullanma tarihi en uzak olanlar tercih edilmelidir.
  • Konserve gıdalar alırken özenli davranın. Kutunun herhangi bir yerinde en ufak bir deforme olmamasına ve şişkinlik olmamasına özen gösterin.
  • Zamanla kutular üzerinde yer alan son kullanma tarihi yazısı silinip sizi çelişkide bırakmaması ihtimaline karşı konserve kutularının üzerine son kullanma tarihlerini yazıp yapıştırın.
  • Konserve gıdaları aldıktan sonra evde ya da deprem çantanızda saklayacağınız yerde de kutuların deforme olmaması için önlemlerinizi alın. Çünkü deforme olan konserve gıdalar hava alması durumunda beklendiğinden daha çabuk bozulmaktadır.
  • Konserve gıdaların üzerinde yer alan saklama koşullarını okuyun ve etikette belirtildiği gibi saklayın.
  • Konserve gıdalarınızı kullanmaya karar verdiğiniz zaman da öncelik olarak herhangi bir yerinde deforme ve şişkinlik olmadığından emin olun. Dışardan bakınca sorunsuz gibi görünen ama konserveyi açtığınızda içerisinde renk, koku ya da tadında bir değişim var ise o konserve gıdayı tüketmemelisiniz.

EV YAPIMI KONSERVE GIDALAR

Ev yapımı konserve gıdalar, içine koyduğunuz malzeme ve yapım aşamalarına göre değişiklik gösterse de marketlerden alınan konserve gıdalar gibi içeriğinde koruyucu maddeler bulundurmadığı için raf ömrü süresi daha kısadır. Uygun şartlar sağlandığında ev yapımı konserve gıdaları ortalama 3 ay ile 1 yıl arasında bozulmadan muhafaza edebilmek mümkündür.



Ev yapımı konserve gıdalarda bu süreyi tam verimiyle kullanmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şu şekildedir:

  • Konserve yapacağınız malzemelerin taze olmasına ve güzelce yıkayıp temizlediğinize emin olmalısınız.
  • Konserve olarak kullanacağınız kavanoz ve kapaklarının ısıya ve basınca dayanıklı olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Konserveyi kavanoza doldurmadan önce kavanoz ve kapakları doğru şekilde steril etmelisiniz.
  • Konserveleri ağzına kadar doldurmamalı, belli bir miktar boşluk bırakmalısınız.
  • Mutlaka ve mutlaka konserveyi yaptığınız tarihi, konserve kutularının üzerine not etmeli ve bunun silinmeyeceğinden emin olmalısınız.
  • Hazırladığınız ev yapımı konserve gıdaları; karanlık, serin ve kuru ve rutubetsiz ortamda en uygun şartlarda muhafaza etmelisiniz.
  • Konserve gıdalarınızı kontrol ettiğiniz zaman kapağında herhangi bir şişme ya da köpürme olup taşma olduysa konserveniz bozulmuş demektir ve onu hiçbir koşulda kullanmamalısınız.
  • Ev yapımı konserve gıdaları kullanacağınız zaman, dışında gözle görülen bir farklılık yok ama kapağı açtığınızda kötü bir koku geliyorsa bu durumda da ev yapımı konserveniz bozulmuş demektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş