DOLAR 32,3243 0.22%
EURO 35,0952 -0.11%
ALTIN 2.300,651,03
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

120 okunma

İTO 2023’te “dijital dönüşüme” yoğunlaşacak

ABONE OL
24 Aralık 2022 09:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre, Avdagiç, 2023 yılı İş Programı’nın ele alındığı İTO Meclis Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

İTO olarak 2023’teki faaliyetlerini iki konuda yoğunlaştırdıklarını belirten Avdagiç, “Birincisi üretimin teminatı olan yetişmiş elemanı sorun olmaktan çıkartacak mesleki eğitim ve girişimcilik. İkincisi ise salgınla önemi bir kez daha anlaşılan dijital dönüşüm.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, üyelerini İTO’nun varlık sebebi kabul eden bir yönetim olarak önceliklerinin her daim üye işletmeler olduğunu belirterek, “Bu yöndeki faaliyetlerimizi ‘mümkün olduğunca fazla üyemizi’ kapsayacak şekilde yürütmeye devam edeceğiz” dedi. Avdagiç, mesleki eğitim ve dijital dönüşüm alanlarında hayatın normalleştiği 2022 yılını gerçek anlamda bir hazırlık dönemi şeklinde geçirdiklerini aktardı.

“TİCARET SİCİL BELGELERİNİN YÜZDE 96’SINI ONLİNE VERDİK”

İTO’nun bu yıl gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Avdagiç, 2022’de ihracattan dijital dönüşüme, devlet destek ve teşviklerinden yeşil mutabakata, yapay zekadan markalaşmaya kadar birçok konuda 349 eğitim, seminer, toplantı ve webinar düzenlediklerini bildirdi.

Avdagiç, ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sını online olarak verdiklerini kaydederek, İstanbullu firmaların bilgi edinmelerini hızlandırmak için Hızlı İletişim Merkezi’ni açtıklarını belirtti. Avdagiç, “İTO Akıllı Asistan Sistemi’ni, dijital platformlara entegre ettik. Sesli yanıt sistemiyle aidat, borç ve tescil başvuru sonucu sorgulama işlemlerini yapılabilir kıldık. Kişiye özel takip sistemi oluşturduk.” açıklamasını yaptı.

Bu yıl içinde 534 binden fazla faaliyet belgesi düzenlediklerini, firmaların üretkenlik artışına işaret eden ‘kapasite raporu’ taleplerinde de artışın sürdüğünü ifade eden Avdagiç, “15 Aralık itibariyle 7 bin 276 adet kapasite raporu düzenledik. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 8,4’lük bir artışa karşılık geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, İTO olarak firmaların üretmeleri, ihracat ve ithalat yapmaları, şirketlerin kurulmaları için 2022’de 5 milyon 543 bin belge düzenlediklerini belirtti. Oda’da son 4 yılda teknoloji ve dijital dönüşümde büyük mesafeler kat ettiklerini kaydeden Avdagiç, “Dijito Projesi ile tamamen yerli ve milli bir yazılımla, İTO’nun dijital dönüşümünü tamamladık. Dile kolay, tam 22 milyon görsel ticaret sicil verisi ile birlikte 700 bini aktif üyemiz olmak üzere 40 yıllık ‘milyonlarca satır güncel ve geçmiş bilgi’, veri göçü ile yeni sistemlere aktarıldı.” bilgisini verdi.

“15 ÜLKEDE 40 FİZİKSEL FUARA 842 FİRMAYLA KATILDIK”

Şekib Avdagiç, İTO’nun portallerinde yürütülen yenileme ve iyileştirme çalışmaları ile ziyaretçi sayısının 9,9 milyona yükseldiğini belirtti. 2022’nin fuarcılıkta salgın sonrası en iyi çıkış yapılan yıl olduğunu kaydeden Avdagiç, “Bu yıl, 15 ülkede 40 fiziksel fuara 842 firmayla katıldık. Sektörlerimizin tamamını küresel ticarette ‘iddia, bilgi ve rekabet sahibi kılacak’ her fuarda yer aldık, hem üyelerimizin ufkunu genişlettik, hem de yeni pazarlara girişi sağladık.” ifadelerini kullandı.

2022 SIAL Dünya Gıda Fuarı’nda Türkiye milli iştirakini 8 ayrı salonda 8 bin metrekarelik alanda 270 firma ile düzenlediklerini hatırlatan İTO Başkanı Avdagiç, şunları aktardı:

“Bu, çok büyük rakamdır. Biz bu rakamla hem Türkiye’nin gıdadaki gücünü gösterdik, hem de fuarda İTO olarak en büyük milli katımı düzenleyen organizatör unvanını aldık. 2022’de bir rekor da Automechanika Dubai Fuarı’nda kırdık. Otomotiv sektöründe satış sonrası hizmet endüstrisinin önemli fuarlarından olan Automechanika Dubai’de 73 firma ile Türkiye’nin bu sektörde en büyük milli iştirakini organize ettik. Dizi film içeriğinde ve TV yapım sektöründe en önemli fuar olan MIPCOM’a katılan Türk firma sayısı da geçmiş yıllardaki tüm katılımcı sayısını geride bıraktı.”

“SOFTITO İLE GELECEĞİN EKONOMİSİNİ İNŞA ETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

İTO Başkanı Avdagiç, meclis üyelerine Oda’nın 2023 yılı iş programına ilişkin de bilgi verdi. Mesleki eğitim çalışmalarına özel bir önem vereceklerini belirten Avdagiç, “İstanbul’un 54 mesleki ve teknik lisesinde Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi’ni yani Hamilik Projemizi başarıyla yürütüyoruz. Mesleki yeterliliklerin belirlenmesine katkıda bulunuyoruz. 2022’de ‘ikinci el otomotiv satış danışmanlığı, boyasız göçük düzeltme, yabancılara yönelik emlak satış danışmanlığı ve matbaacılık’ gibi alanlarda eğitim programları düzenledik ve başarılı sonuçlar aldık. Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu Yazılımı Projesi’ne de güçlü bir paydaş olarak destek veriyoruz. Ayrıca İTO Yetkinlik Merkezi ile teorik ve simülasyon tabanlı uygulamalı eğitim veriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dijital dönüşüm için de çalışmalar yürüttüklerini belirten Avdagiç, İTO’nun gurur projelerinden biri olacağına inandıkları SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi’ni hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Evet, bu proje bizim gurur projemizdir, çünkü biz SoftITo Akademisi ile geleceğin ekonomisini bugünden inşa etmek için yola çıktık. İstihdam hedefli yeni nesil yazılım ekosistemi oluşturarak, çok önemli bir ayrışma sağlayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, Uçtan Uca e-İhracat Merkezi Projesi’yle de Türkiye’nin e-ihracattaki yüksek potansiyelini açığa çıkartmayı amaçladıklarını kaydetti. İTO’nun restorasyon projelerine de değinen Avdagiç, “2022 yılında tarihi Liman Hanı’nın restorasyon sonrası açılmasıyla start alan açılışlar dönemimiz, 2023’te de tüm hızıyla devam edecek.” bilgisini verdi.

“RİFAT BEY’İN YENİ DÖNEMDE DE YANINDA OLACAĞIZ”

Şekib Avdagiç, konuşmasında İTO’nun çalışmalarını anlatırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti. Avdagiç, bu toplantılarda Türkiye’nin en büyük Odası’nın görüşlerinin anında yankı bulmasını sağladıklarını kaydetti. 2023 yılında yapılacak TOBB seçimlerinde de mevcut Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nu destekleyeceklerini açıklayan Avdagiç, “Rifat Bey’in yeni dönemde de yanında olacağız. İş dünyasının ufkunu açan yönetiminin, Togg gibi yenilikçi projelere öncülüğünün sürmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş