“Asrın felaketi” olarak nitelenen ve 11 ili etkileyen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta bazı çiftçiler ve tarım işçileri tarlaya girdi.
6 Şubat’taki merkez üssü Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan depremlerde büyük hasarın oluştuğu Kahramanmaraş’ta hayat kısmen normale dönmeye başlarken, il merkezinde, iş yerlerinde hasar oluşmayan veya hafif hasar oluşan esnaf kepenklerini açıyor.
Kırsal alanda ise depremden etkilenseler de bazı çiftçiler, havaların ısınmasıyla tarımsal faaliyetlere başladı.
DEPREM BÖLGESİNİN TARIM VE HAYVANCILIKTAKİ PAYI Deprem felaketinden etkilenen 11 ilin sınırı içerisinde 40 milyon 340 bin 190 dekar tarım alanı yer alıyor. Bu alan, Türkiye’nin toplam tarım alanının yüzde 16.92’sine tekabül ediyor. |
Dulkadiroğlu ilçesinde atıyla tarla sürmeye başlayan çiftçilerden 66 yaşındaki Yaşar Yeşil, AA muhabirine, Ayaklıcoluk Mahallesi’nde yaşadığını, depremde köylerinin üçte birinin yıkıldığını söyledi.
Yaraları sardıktan sonra çalışmaya başladıklarını anlatan Yeşil, daha önce bypass ameliyatı geçirdiğini ancak toprağını bırakmadığını ifade etti.
Depremden sonra kimsenin köyünü terk etmediğini söyleyen Yeşil, “Depremden etkilendik. Bizim burada bir yere giden yok. Herkes evinde barkında.” dedi.
Kendi tarlasını sürdükten sonra, arkadaşına yardım için Yusufhacılı Mahallesi’ndeki tarlayı da sürmeye başladığını belirten Yeşil, kazançlarının topraktan olduğunu, çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Onikişubat İlçesi Kılavuz Mahallesi’nde tarım işçisi olarak bir sarımsak tarlasında çalışan 62 yaşındaki Remzi Yırtıcı da depremden evleri hasar görmeden kurtulduklarını dile getirdi.
“HAYAT DEVAM EDİYOR, ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”
Havaların ısınmasıyla tarlada çalışmaya başladıklarını ve çapa yaptıklarını aktaran Yırtıcı, “Hayat devam ediyor, çalışmak zorundayız.” diye konuştu.
Yırtıcı, bazı komşularının evlerinin yıkıldığını ve çadır kentlere yerleştiklerini sözlerine ekledi.
DEVLETTEN SINIRSIZ ALIM GARANTİSİ
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, deprem bölgesinde herhangi bir cins ve kota sınırlaması olmadan ürün alımı yapacaklarını bildirdi.
Seyyar mutfaklar için de bakliyat, ayçiçeği yağı gibi temel gıda maddelerini sektörden temin ederek gönderdiklerini ifade eden Güldal “Buradaki üretici ve tüketicilerimiz müsterih olsunlar. Her türlü kolaylığı sağlıyoruz ve sağlayacağız. Deprem bölgesinde herhangi bir cins ve kota sınırlaması olmadan ürün alımı yapıyoruz. Burada herhangi bir mağduriyete izin vermeyeceğiz” dedi.
ARICILARA KOVAN, ŞEKER VE ARI DESTEĞİ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, söz konusu bölgedeki toplam 1,5 milyon kovana sahip depremzede arıcıların şeker ihtiyacını karşılayacaklarını ve arıcıların zarar gören kovanların adedi kadar arılı kovanları bedelsiz olarak kendilerine tedarik edeceklerini duyurdu. Yardım açıklaması sektör temsilcilerince olumlu karşılandı. Bakanlığın yanı sıra TAB da depremzede arıcıların zararının karşılanması için destek vereceklerini bildirdi.
TÜRKİYE DÜNYADA 2. SIRADA
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri dikkate alındığında, Türkiye arıcılık sektörü, 2021 yılı itibarıyla koloni varlığı ve bal üretimi açısından Çin’den sonra 2. sırada geliyor. |
ESK’DAN DEPREMZEDE YETİŞTİRİCİLERE DESTEK
Et ve Süt Kurumu tarafından depremlerden etkilenen illerde depremzede yetiştiricilerden özel alım fiyat politikasıyla hayvan alımı gerçekleştirdi.
Kurum ayrıca, yürüttüğü faaliyetlerle ilk günden itibaren depremzede yetiştiricilerin yanında olmaya çalışıyor. Bu kapsamda depremzede yetiştiricilerin hayvan alımlarını aralıksız sürdüren ESK, felaketten etkilenen çiftçilerin sahipsiz kalmış veya bakım imkanı bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını mahallinden teslim alıyor. Depremzede üreticilerden gelen alım taleplerini kombinaları aracılığıyla hızla karşılayan Kurum, bölgedeki üreticilere özel alım fiyat politikası uyguluyor. Talep edilmesi halinde üreticilerin hayvanları da yerinden alınıyor.
Bu çerçevede, bugüne kadar 840 büyükbaş, 2 bin 104 küçükbaş hayvan ESK tarafından satın alındı. Ayrıca kesim talebi gelip besisini tamamlamayan genç danalar, düveler, ileri derecede gebe ineklerle koyun ve keçilerin öncelikle başka besici veya yetiştiricilere satışının gerçekleştirilmesi için birlikler veya besicilerle koordinasyon sağlandı.
11 BİN 90 TON SÜT TOPLANDI
Deprem bölgelerindeki yetiştiricilerin çiğ sütleri de yine ESK koordinasyonuyla üretici örgütleri ve özel sektöre yönlendiriliyor. Bu şekilde bugüne kadar bölgedeki süt işletmelerinin ve yetiştiricilerin ürettiği 11 bin 90 ton sütün toplanarak üretime dönüştürülmesi konusunda koordinasyon gerçekleştirildi.
Deprem bölgesine gönderilmek üzere vatandaşlar tarafından ESK’ye verilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen et ve et ürünleri ise Kızılay’ın talebi doğrultusunda bölgeye ulaştırılıyor.
GENEL
27 Mart 2023GÜNDEM
27 Mart 2023GÜNDEM
27 Mart 2023SPOR
27 Mart 2023GÜNDEM
27 Mart 2023SPOR
27 Mart 2023SPOR
27 Mart 2023