DOLAR 32,3444 0.29%
EURO 35,1322 -0.02%
ALTIN 2.312,691,56
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

162 okunma

Akşener’in devirdiği ikinci masa! Daha önce de yıktı, seçim sonrası tarihe geçti

ABONE OL
6 Mart 2023 01:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • HABER7

Güçlendirilmiş parlamenter sistem” argümanıyla bir araya gelen CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ile Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı, ortak aday çıkaramadan darmadağın oldu. 12 Şubat 2022’de kurulan Millet İttifakı, 1 yıl boyunca gerçekleştirilen 12 toplantının ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masadan kalkmasıyla dağıldı. Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına rakip çıkarmayı başaramayan muhalefet bloku, 2018 seçimlerinin ardından bir kez daha ortak aday üzerinde anlaşamadı.

5 yıl önce gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine benzer tartışmaların gölgesinde giren muhalefet partileri, yine benzer sonla karşılaşmıştı.

Peki o süreçte ne yaşanmış, “Gül Masası” nasıl devrilmişti?

HEPSİ ANLAŞTI, AKŞENER YANAŞMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı AK Parti tabanından da oy alabilecek bir aday çıkarmak için 2018 seçimlerinde bir araya gelen Millet İttifakı paydaşları, aylar süren görüşmeler gerçekleştirdi. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin yaptığı görüşmelerde Abdullah Gül ismi öne çıkarıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ısrarla üzerinde durduğu isim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ortak adaylığı oldu.

SP lideri Karamollaoğlu, Ocak 2018’de yaptığı açıklamada, “Abdullah Gül bey kıymetli bir kardeşimiz. Elbette aday olma ihtimali olur. Ama şu anda adayımızdır demek doğru olmaz” dedi.

KILIÇDAROĞLU GÜL’ÜN ADAYLIĞINI HEMEN KABUL ETTİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu bu konuda net beyanat vermese de kapalı kapılar ardından Abdullah Gül’ün adaylığı için kulis yaptı. SP’li Karamollaoğlu, seçimlerin ardından Medyascope TV’de yaptığı açıklamada şu sözleri sarf etmişti: “Ben sayın Kılıçdaroğlu’na Abdullah Gül Bey’i teklif ettiğim zaman hemen kabul etti. Neden? Bizim o anda aslında sistemi değiştirmek için bir hamleye ihtiyacımız var. Bu da bir araya gelmeden olmuyor.”

Millet İttifakı’nın gizli ortağı HDP de Abdullah Gül ismine yeşil ışık yamıştı. Dönemin HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Abdullah Gül’e oy verir misiniz?” sorusuna, “Bizim gündemimize düşmüyor. Ama saygın bir siyasetçi, değerlendirilebilir.” cevabını verdi.

‘BRÜTÜS’ BİLE GÜL’E ÇALIŞTI

O dönem AK Parti sıralarında bulunan Ali Babacan da, Başkan Erdoğan’a karşı Abdullah Gül’ün adaylığı için yürütülen görüşmelerde rol aldı. Dönemin AK Parti milletvekili Ali Babacan, Gül’ün muhalefetin ortak adayı olması için gösterdiği “gizli” çabayı yıllar sonra itiraf etti. Mayıs 2021’de Halk Tv’de katıldığı programda Ali Babacan, “Diğer siyasi parti liderleri gelip teklif ettiler ortak adaylı konusunu Sayın Gül’e… İsimler belli. Teklif edenleri topladığınızda eğer ortak aday olsaydı, rahatlıkla seçimi kazanabilecek bir tablo vardı o dönemde.” dedi. Babacan, “Teklif edildiği ortamda siz de var mıydınız?sorusuna, “Tabii ki vardım.” karşılığını verdi.

Babacan’ın bu söylemi “AK Parti saflarındayken Brütüs’lük yapmış” diye yorumlandı ancak Babacan bu çıkışlara aldırış etmeksizin siyasi kariyerini sürdürdü.


AKŞENER’İ İKNA TOPLANTILARI

Muhalefet bloku Abdullah Gül ismi üzerinde anlaşırken, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gül’e taş koydu. Nisan 2018’de Kılıçdaroğlu, Akşener’i ziyaret ederek ortak aday ve Abdullah Gül teklifini iletti. Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi öncesi, CHP’ye yakın Cumhuriyet gazetesinde yer alan 25 Nisan 2018 tarihli “CHP Gül’de ısrarlı” başlıklı haberde şu ifadeler kullanılıyordu:

VE MASA DEVRİLDİ

Ancak yürütülen ikna çalışmaları netice vermedi ve İyi Parti lideri Meral Akşener, “Abdullah Gül ortak adayımız olamaz” fikrinde direterek “Gül masası”nı devirdi.

Bunun üzerine Abdullah Gül, 28 Nisan 2018’de açıklama yaparak “geniş mutabakat oluşmadığı için Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağını” duyurdu. “Geniş kapsamlı bir mutabakat sağlanmış olsaydı, sorumluluk almaktan uzak durmayacağını” belirten Gül, isminin bilgisi dışında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından gündeme getirildiğini belirmişti.

AKŞENER: TEK ADAYA DİRENDİM

İyi Parti lideri Akşener, Gül’ün muhalefetin tek adayı olmasına kendisinin direndiğini söyledi. Haziran 2018’de konuşan Akşener, “Gül’ün muhalefette bulunan bütün siyasi partilerin tek adayı olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinde eğer sizin adınıza ben direnmeseydim bugün sayın Erdoğan ile sayın Gül arasında nasıl bir mücadele, nasıl bir seçim yaşanacağını Türkiye yaşıyor olacaktı.” ifadelerini kullandı.

Meral Akşener’in set çektiği Abdullah Gül’ün ortak adaylığının ardından seçime 45 gün kala CHP, Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. İyi Parti’de Meral Akşener, Saadet Partisi’nde Temel Karamollaoğlu, HDP’de Selahattin Demirtaş aday oldu.

ERDOĞAN KAZANDI, AKŞENER’İN ALDIĞI OY TARİHE GEÇTİ

Her partinin kendi adayıyla girdiği seçimler 24 Haziran 2018’de gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan %52,38’lik oy oranıyla ilk turda seçimin galibi oldu. CHP’nin adayı Muharrem İnce %30,7, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş %8,3, İyi Parti’nin adayı Meral Akşener % 7,4, SP’nin adayı Temel Karamollaoğlu %0,9 oy aldı.

Genel seçimde İyi Parti %10,1 oranında oy alırken, Meral Akşener cumhurbaşkanlığında %7,4 alarak kendi partisinden daha az oy alan lider olarak tarihe geçmişti.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş