DOLAR 32,3362 0.25%
EURO 35,1641 0.05%
ALTIN 2.306,501,29
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

85 okunma

27 Mayıs Darbesi’nde gizlenen tüm belgeler ilk kez yayında! TRT’den “Yeter! Söz Savunmanın” geliyor

ABONE OL
26 Mayıs 2023 20:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TRT tarafından 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümüne özel olarak hazırlanan “Yeter! Söz Savunmanın” belgeseli, 63 yıl önce Yassıada’da esir tutulanların savunmalarını ilk kez kendi seslerinden ekranlara getirecek.

Belgeselde Adnan Menderes’in nasıl bebek katili yapılmak istendiği, Celal Bayar’ın kürsüde savunma hakkının elinden alınmasına yönelik tepkisi, mahkeme salonunda hayatını kaybeden Lütfi Kırdar’ın son sözleri ve daha birçok hadise çarpıcı belgelerle ilk kez yayınlanacak.

63 yıl önce Yassıada’da esir tutulanların savunmaları ilk kez kendi seslerinden duyulacak
TRT tarafından hazırlanan belgeselde, 63 yıl önce Yassıada’da esir tutulanların savunmaları ilk kez kendi seslerinden duyulacak.

Darbe mahkemesinde meşru bir iktidar yargılanırken, kara propaganda makinesinin nasıl çalıştığı gözler önüne serilecek. Hukukun hiçe sayıldığı Yassıada’da sözde mahkeme kurulması için yapılan hazırlıklar belgelerle anlatılacak. Manipülasyon aracı olarak kullanılan “Yassıada Saati” programının yapımında ıslak imzası olanlar deşifre edilecek.

Milli Birlik Komitesi İrtibat Bürosu’nun kaleme aldığı “Ada Planı”nda hangi gerçeklerin saklı olduğu seyirciyle buluşacak. Savunmaların halktan nasıl gizlendiği açığa kavuşurken, Yüksek Adalet Divan Heyeti ve soruşturma kurulu üyelerinin konforu için sağlanan imtiyazlara da parantez açılacak.

27 MAYIS’TA TRT HABER EKRANINDA! 

TRT tarafından hazırlanan belgesel, 289 saat dinleme ve binlerce sayfa tutanak incelenerek hazırlandı.

İstanbul Radyo Arşivi’ndeki taş plaklardan çıkan ses kayıtları ve ilk defa ortaya çıkan belgelerle hazırlanan, karanlık bir döneme ışık tutacak olan “Yeter! Söz Savunmanın” belgeseli her cumartesi saat 22.30’da TRT Haber’de ekranlara gelecek. 5 bölümden oluşan belgesel ilk bölümüyle yarın akşam izleyiciyle buluşacak. 

DÖNEME DAİR BELGELER İLK KEZ YAYINLANACAK

Belgeselde, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in nasıl bebek katili yapılmak istendiği dönemin tanıkları ve fethi kabir belgeleriyle anlatılırken, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kürsüye geldiğinde savunma hakkının elinden alınmasına yönelik tepkisi ilk kez televizyondan duyulacak. Mahkeme salonunda hayatını kaybeden Eski Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar’ın son sözleri ilk kez izleyiciyle buluşacak. Yüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol’un adeta ölüme davetiye çıkaran sorularına karşı Kırdar’ın ayakta verdiği cevaplar ekrana gelirken, ölmeden üç gün önce ailesine yazdığı mektubun orijinali de ilk kez belgeselde yayınlanacak. Lütfi Kırdar’ın oğlu Üner Kırdar ise darbecilerin babasının cenazesinden bile nasıl rahatsız olduklarını ekranlarda anlatacak.

CUMHRUİYET TARİHİNİN İLK MUHTIRASINDAKİ SIRLAR ÇÖZÜLÜYOR

Darbeden 24 gün önce Kara Kuvvetleri Komutanı Cemal Gürsel’in yazdığı mektup siyasi tarihimizdeki ilk muhtıraydı. 50 yıllık iki arkadaş olan Etem ve Adnan Menderes’i bu mektup nasıl ayırdı, Gürsel mektubu kiminle kaleme aldı? Celal Bayar kime soru yöneltti, kabine üyelerinin tepkisi ne oldu? Mektubun orijinali yıllarca nasıl saklandı ve Yassıada’da Menderes, avukatı Burhan Apaydın’a mektupla ilgili neler söyledi? Tüm bu sorular belgeselde cevap bulurken, Cumhuriyet tarihinin ilk muhtırasındaki gizem de çözülecek.

TURAN EMEKSİZ’İN OTOPSİSİNİ YAPANLAR ANLATIYOR

63 yıldır tartışılan konuda bu kez otopsiye girenler konuşacak. Yassıada’da tutuklu Savcı Cemil Cahit Tokar, Morg Müdürü Dr. Mehmet Dinçer ve Doç. Dr. Talia Bali Aykan, 29 Nisan 1960 tarihinde Gureba Hastanesi’nin otopsi salonunda neler yaşandığını anlatacak. Türkiye’nin ilk kadın patoloji uzmanı Aykan’ın esir hayatında yazdığı mektuplar da belgeselde yer alacak.

27 MAYIS’A SAATLER KALA KARAGAHTA BRİFİNG

Harp Okulu öğrencileri darbede nasıl kullanıldı, silahları kim dağıttı? Darbeden bir gün önce yaralanan öğrenci hastaneye hangi gerekçeyle sevk edildi. 27 Mayıs’a saatler kala Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, karargâhtaki konuşmasında ne söyledi? Mülkiye’nin duvarlarındaki mermi izleriyle ilgili Başbakan Adnan Menderes telefonda dekana ne dedi? Tarihe kara leke olarak geçen son kararlar okunmadan önce mahkemenin yaptığı usul değişikliği neydi? Kararlar nasıl okundu? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası final bölümünde açıklanacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş